ASSISTENTIE IN WONEN, ZORG EN WELZIJN

3de graad - arbeidsmarktgericht - bso (download hier de folder)

   Iets voor jou?

 • Wil je zorgen voor mensen in verschillende sectoren en doorgroeien naar een dienstverlenend beroep?
 • Spreekt het inoefenen van huishoudelijke en logistieke competenties in het brede domein van zorg en welzijn je aan (zoals maaltijdbereiding, linnenzorg, ondersteunen bij verplaatsingen, maaltijdbedeling en sterilisatie)?
 • Steek je graag de handen uit de mouwen, ben je een doener?

Dan is de arbeidsmarkgerichte richting Assistentie en wonen, zorg en welzijn net iets voor jou.

Deze praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit is gericht op het ondersteunen van mensen in hun zorgbehoeften.

 • Je wordt voorbereid op ondersteunende profielen in de brede sector van zorg en welzijn.
 • Je maakt kennis met de verschillende sectoren waarin je na deze richting als logistiek assistent in de zorg, huishoudhulp of medewerker kamerdienst aan de slag kan.
 • Je oefent je in huishoudelijke en logistieke competenties: maaltijdbereiding en -bedeling, zorg voor linnen en woon- en leefklimaat, sterilisatie, transportdienst van mensen, ondersteuning bieden tijdens animatieactiviteiten.
 • Je leert zowel in als buiten de klas: door studiebezoeken, workshops, projecten, samenwerking met het werkveld…
 • Je loopt minimum 16 graaduren stage in een residentiële setting waar logistieke taken worden uitgevoerd: bij kinderen (groepsopvang baby’s en peuters, dienst voor onthaalouders…), bij volwassenen/ouderen met een zorgbehoefte (ziekenhuizen, woonzorgcentra…) én in de horeca
 • Je leert vlot omgaan met klanten en zorgvragers en in team samenwerken.

   Instap en lessentabel

VISO - campus Delbekestraat

De meeste leerlingen stappen in na de 2de graad Zorg en Welzijn. Ook vanuit de D/A-richting Maatschappij en welzijn kan je zeker de overstap maken.

Vanuit andere richtingen is een instap ook mogelijk. Belangrijk is steeds dat de richting je aanspreekt en aansluit bij je interesses.

   Wat na de derde graad?

Na 6 Assistentie in wonen, zorg en welzijn behaal je het diploma secundair onderwijs en kan je met je beroepskwalificaties logistiek assistent zorg, huishoudhulp zorg en medewerker kamerdienst onmiddellijk aan het werk.

Je kan ook kiezen voor een beroepsgerichte specialisatie en een bijkomende beroepskwalificatie door het volgen van een specifieke Se-n-Se (Secundair na Secundair). Integrale veiligheid is dan de meest logische keuze.

Na 6 Assistentie in wonen, zorg en welzijn kan je ook:

 • een graduaatsopleiding volgen (bijv. in de gezondheidssector);
 • kiezen voor een Se-n-Se Voorbereidend jaar op hoger onderwijs. Hierna kan je een bacheloropleiding starten in het hoger onderwijs.