Gezonde school

Op alle vlakken besteden we aandacht aan de gezondheid van onze leerlingen. Dit gebeurt zowel binnen de gewone lessen, als tijdens projecten en eenmalige activiteiten, als op beleidsniveau. De werkgroep gezondheidsbeleid werkt al jaren aan een echt beleid op lange termijn, en tal van andere werkgroepen en leerkrachten werken concrete projecten of activiteiten uit. Een greep uit het aanbod in VISO, per thema.

Voeding

In ons schoolrestaurant heb je een uitgebreid aanbod met keuze uit een warme, koude of snelschotel of belegde broodjes. In de saladbar vind je elke dag een ruim aanbod uit verse tomaatjes, sla, wortels, rode biet, ananas, maïs, augurken, ei … en aan het warm buffet vind je telkens twee soorten warme groenten. Je mag steeds terugkeren voor extra groenten. Je kan ook dagelijks verse soep drinken of een stuk fruit of yoghurt eten als dessert.

Voor wie dorst heeft, staan er gratis drankfonteintjes in het restaurant en op de speelplaats. Naast de drankfonteintjes staan er ook automaten waar je enkel water of water met citroen of pompelmoes kunt kopen.

In campus Polenplein staat naast de drankautomaten op de speelplaats ook een fruitautomaat waar elke dag vers fruit, smoothies en groenten zoals kerstomaatjes zitten. Lekker gezond en zonder bewaarmiddelen of additieven. Tijdens de pauze bieden we ook andere gezonde tussendoortjes aan. In campus D komt daarvoor O(n)skar op de speelplaats en in campus P verkoopt de leerlingenraad de tussendoortjes vanuit het knabbel- en babbelhuisje. Smakelijk!

Beweging

Er zijn naast de klassieke sportdag nog tal van andere sportactiviteiten zoals een cross, adventure trophy, badminton-, voetbal- of volleybalcompetitie...

Tijdens de middagpauze zijn er verschillende activiteiten. Een leerkracht of leerling begeleidt regelmatig een sport. De deelname is vrijwillig en uiteraard gratis. Je kunt o.a. dansen, volleybal, pingpong of voetbal spelen.

 

Leerlingen kunnen zich ook elk semester inschrijven voor Sport Na School. Wie een SNS-pas heeft kan voor een prikje deelnemen aan een hele waaier van sporten in Roeselaarse sportclubs, fitnesscentra ... Meer info vind je in deze folder of krijg je van je LO-leerkracht of op www.sportnaschool.be

Welbevinden

We leggen heel sterk het accent op geestelijke gezondheidszorg en weerbaarheid bij de leerlingen. We stelden hiervoor al verschillende actieplannen op met tal van projecten en activiteiten. Hieronder vind je enkele voorbeelden uit dit actieplan.

In het project Peer Support krijgen vierdes de kans om een opleiding te volgen tot bemiddelaar. Daarna gaan ze als peer supporter aan de slag om te bemiddelen in conflicten tussen leerlingen van de eerste graad.

Tijdens het project fit in je hoofd, goed in je vel is er feelgoodmuziek op de speelplaats, toneel en rapworkshops ‘oe ist?’, ervaringsdeskundigen die een hoopvol verhaal brengen rond depressie, verslavingen, angsten…, sessies mindfullness, rode-neuzenacties…

Er is ook veel aandacht voor pesten, omgaan met sociale media en privacy. Ook hier komen sprekers sessies geven over het gebruik van Facebook, zijn er films en toneelstukken rond deze thema’s en werken we aan groepsvorming binnen de verschillende klassen.

Verslaving

In tal van lessen en projecten doorheen de jaren maken we werk van preventie en sensibilisering rond roken, alcohol en drugs. Zo nemen de eerstes deel aan de wedstrijd rookvrije klassen en organiseren de leerlingen van Sociale en technische wetenschappen een tentoonstelling rond alcohol.