HAAR- EN SCHOONHEIDSVERZORGING

2de graad - arbeidsmarktgericht - bso (download hier de folder)

   Iets voor jou?

Droom je ervan om later in een kapsalon of schoonheids-instituut te werken? Ben je handig en creatief en heb je zin om praktisch aan de slag te gaan? Wil je klanten goed advies geven, een verzorgd uiterlijk bezorgen en groeien in je sociale en communicatieve vaardigheden?
Is knippen, brushen, kleuren je ding? Of heb je interesse in gelaats- en handverzorging, make-up, massages? Haar- en schoonheidsverzorging is dan de geknipte richting voor jou!

Haar- en schoonheidsverzorging is een praktische richting uit de arbeidsfinaliteit. Je maakt kennis met haar- en schoonheidsverzorging en ontwikkelt competenties die inzetbaar zijn in beide sectoren. Pas na de tweede graad maak je een keuze voor één van beide en kies je voor het beroep van kapper of schoonheidsspecialist. In de tweede graad krijg je dus een brede opleiding in de haar- en schoonheidsverzorging:

• je groeit in basiscompetenties en vakspecifieke beroepsgerichte vaardigheden (haarverzorging, kleuren, snit, dagmake-up, massages, gelaats-, hand- en nagelverzorging);
• je verkent maatschappelijke trends en mode-evoluties;
• je oefent je sociale en communicatieve vaardigheden om klanten te begeleiden.

   Instap en lessentabel

VISO - campus Polenplein

De meeste leerlingen stappen in na 2 B. Ook na 2 A kan je voor deze richting kiezen als je een arbeidsmarktgerichte opleiding wenst. De basisoptie maatschappij en welzijn in 2 A of 2 B is een mooie voorbereiding, maar ook vanuit andere basisopties ben je zeker welkom als je interesse en talent hebt voor deze richting.

   Naar de derde graad

Na de tweede graad Haar- en schoonheidsverzorging zijn de logische vervolgopleidingen de derde graad Haarverzorging of Schoonheidsverzorging. Je kiest dan één van beiden.

   Wat na de derde graad?

Na 6 Haarverzorging kan je aan de slag op de arbeidsmarkt met je beroepskwalificatie als kapper, na 6 Schoonheidsverzorging als schoonheidsspecialist. Je behaalt dan ook het diploma secundair onderwijs.
Je kan nadien kiezen voor een beroepsgerichte specialisatie en een bijkomende beroepskwalificatie door het volgen van een 7de jaar Secundair na Secundair (Se-n-Se), zoals:

- Kapper-stylist (beroepskwalificatie kapperstylist),
- Wellnessmedewerker (beroepskwalificatie schoonheidsspecialist-adviseur),
- Grime (beroepskwalificatie grime).

Naast een Se-n-Se, kan je na het 6de jaar ook een HBO5, een graduaatsopleiding (bv. educatieve graduaatsopleiding leraar secundair onderwijs) of een 7de jaar algemene vorming volgen (naamloos jaar, waarna je een bachelor kan starten).