BASISOPTIES IN VISO

Wist je dat de basisopties Maatschappij en welzijn en STEM-wetenschappen in het tweede jaar de ideale kennismaking en voorbereiding zijn op een studierichting in de tweede graad uit het domein Maatschappij en welzijn (sociale en zorgrichtingen, mode, haar- of schoonheidsverzorging), op de aso-richting Humane wetenschappen of de STEM-richting Biotechnische wetenschappen? Ontdek ze hieronder!

Wil je meer weten over de talenturen in het eerste jaar? Klik dan hier.

Ontdek VISO virtueel op deze pagina.

MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN - 2A

 

Is het iets voor jou?

- Ben je sociaal en wil je goed voor jezelf zorgen?
- Heb je een sterke belangstelling voor de gezondheid en levensstijl van de mens?
- Ga je graag op onderzoek rond gedrag, welbevinden, lifestyle, voeding en lichaamszorg?
- Heb je interesse in wat in de actualiteit en in de maatschappij gebeurt?
- Heb je een kritische kijk op de samenleving en de omgeving waarin je leeft?
- Wil je graag je sociale vaardigheden inoefenen via projecten?

Via leuke projecten word je zowel theoretisch als praktisch uitgedaagd. We staan stil bij de theoretisch achtergrond van sociale media, armoede, de maatschappij... en doen bijhorende opdrachten, buitenschools, creatief, een voorstelling voor de klas, rond voeding en veel meer.

Je sociale en communicatieve vaardigheden zoals samenwerken, initiatief nemen of luisteren krijgen een boost. Je bestudeert en verklaart het gedrag van mensen en ook van jezelf. Wie ben je en hoe zorg je goed voor jezelf? Wat kan je goed en wat minder? Wat boeit jou? Je maakt ook voor het eerst kennis met psychologie, sociologie en pedagogiek.

Ontdek in het filmpje nog meer over deze boeiende basisoptie.

 

"Dit is een topvak! Je leert jezelf kennen en samenwerken met anderen. We hadden al heel wat interessante projecten rond puberteit, de bewegingsdriehoek, de kernkwadranten, sociale media, gezond ontbijt en maatschappelijk engagement." (Sarah De Blauwe, 2A)
"De verschillende thema’s en projecten sluiten nauw aan bij de leefwereld van de leerlingen. Hun enthousiasme is dan ook héél groot. Dit stimuleert mij om naast de achterliggende theorie en opdrachten rond deze maatschappelijke thema’s, ook kritisch te reflecteren over hoe zij tegenover die onderwerpen staan, hoe ze handelen en waar ze nog kunnen groeien.
De leerlingen inspireren mij, waardoor ik met veel plezier naar de lessen Maatschappij en welzijn stap en zij stappen opgewekt met mij mee." (Martine Lezy, leerkracht)
"In de basisoptie Maatschappij en welzijn leren we over onszelf en de maatschappij. Ons groeiboek doet ons stilstaan bij wie we zijn en wat we willen. De brief die we aan onszelf moesten schrijven en krijgen we eind dit schooljaar terug. Ik ben al benieuwd naar wat ik schreef!" (Juta Marichal en Charlien Prinzie, 2A)

STEM-WETENSCHAPPEN - 2A

 

Is het iets voor jou?

- Ben je geboeid door wetenschappen, techniek en wiskunde?
- Ben je creatief en praktisch ingesteld?
- Werk je graag probleemoplossend?
- Experimenteer en onderzoek je graag?
- Ben je leergierig en nieuwsgierig en wil je de wereld wel eens door een microscoop bekijken?
- Vind je het uitdagend om technische of wetenschappelijke problemen te onderzoeken en op te lossen?

Als een echte wetenschapper ga je op onderzoek om te ontdekken hoe alles in elkaar zit. Daarbij komen heel wat uitdagende wetenschappelijke principes aan bod. In de projecten komen Science, Technology, Engineering en Maths mooi samen.

Je bedenkt en ontwerpt zelf verschillende systemen zoals een duikboot, serre … en gebruikt daarvoor je inzicht en creativiteit. Je test je eigen ontwerpen, verbetert ze en komt zo tot een knap resultaat! Je leert nauwkeurig werken, je handigheid gebruiken, samenwerken, ict integreren en veel meer.

Ontdek in het filmpje nog meer over deze interessante basisoptie.

 

"Ik vind het heel leuk om de theorie die we leren in de klas te gebruiken tijdens de experimenten. Ook vind ik het een grote meerwaarde om tijdens de projecten samen te werken met andere leerlingen. Zo leer je veel van elkaar." (Thor Malfait, 2A)
"We zijn telkens benieuwd naar de creativiteit en het doorzettingsvermogen van onze leerlingen om een onderzoek te voeren en hoe ze daarbij de verschillende STEM-componenten combineren… Het is steeds leuk wanneer ze ons dan verrassen met een ontwerp om tot een oplossing te komen!" (Elien Piccavet en Sharon Berteloot, leerkrachten)

 

"Tijdens de STEM-lessen krijgen we heel uitdagende projecten. Het leukste project was het leren programmeren met de micro:bit. We mochten zelf een spelletje ‘twister’ programmeren." (Elina Chaniev, 2A)

MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN 2B

 

Is het iets voor jou?

- Heb je interesse in haar- en schoonheidszorg, mode, voeding, of verzorging?
- Droom je van een beroep om anderen te helpen en er zorgzaam mee om te gaan?
- Wil je een persoonlijke en gezonde levensstijl ontwikkelen en toepassen in praktische opdrachten?
- Wil je je onderdompelen in verschillende beroepen en ontdekken welke richting in de 2de graad bij je past?
- Wil je leren hygiënisch, veilig en milieubewust handelen?
- Wil je je sociale en communicatieve vaardigheden oefenen en toepassen?

 

Tijdens de basisoptie maatschappij en welzijn gaan we op ontdekkingstocht doorheen thema's als lifestyle, voeding, verzorging en haar- en schoonheidsverzorging. Tijdens het ontdekken van deze interessegebieden gaan we ook héél vaak praktisch aan de slag. We leren graag door te doen!

De basisoptie bestaat uit 10 u. In de 5 u. basispakket krijg je de algemene info over de interessegebieden en ontwikkel je vaardigheden die voor elke interesse belangrijk zijn. Voor de andere 5 u. mag je een keuze maken in welk interessegebied je je meer wil verdiepen: in verzorging, haar- en schoonheidszorg, mode of voeding. Binnen je eerste keuze van 4 u. ga je het meeste uitbreiden. In je tweede keuze van 1 u. ervaar je of je ook talenten hebt binnen dit interessegebied.

De basisoptie zal je dus perfect helpen om een studierichting te kiezen die het best bij jou past in het derde jaar!

"We krijgen de kans om onszelf te zijn en onze mening te geven. We voeren vaak een discussie over een onderwerp waarbij iedereen van de klas zijn of haar mening respectvol kan uiten." (Doha Atari en Isaura Denolf, 2B)
Ik was onmiddellijk verkocht om deze basisoptie te geven in 2B. Het leuke is dat er véél variatie in zit, van verzorging over haar- en schoonheidszorg en voeding tot mode. Elke les opnieuw leer je wel iets bij dat je kan toepassen in het dagelijkse leven. De leerlingen zijn ook héél enthousiast tijdens deze lessen. Ik zie gelukkige leerlingen en dat maakt mij een gelukkige leerkracht! (Nikita Geenens, leerkracht)
"In de basisoptie krijgen we elke week praktijkopdrachten. Dit vind ik leuk omdat we hier creatieve werkjes maken. Ik vond het leuk om de plantenhanger te maken en mijn potje te mogen afwerken met graffiti." (Kirsten Haelewijn, 2B)