MAATSCHAPPIJ- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN

2de graad - doorstroomgericht - tso (download hier de folder)

   Iets voor jou?

Ben je geboeid door het gedrag en het denken van de mens in onze maatschappij? Heb je een sociale interesse en spreken maatschappelijke thema's en de actualiteit je aan? Wil je de mens en de samenleving leren begrijpen en bestuderen op een wetenschappelijke manier? Wil je een brede en goede voorbereiding op hoger onderwijs? Dan sluit de domeingebonden doorstroomrichting Maatschappij- en welzijnswetenschappen perfect bij je aan!

Je krijgt een brede algemene vorming, verdiept je in de wereld van de psychologie en de sociologie en maakt kennis met de filosofie.

• Je leert vanuit je eigen leefwereld over de mens en de wereld rondom jou.
• Wetenschappelijke, sociologische en psychologische inzichten en begrippen hebben binnen de kortste keren geen geheimen meer voor jou.
• Je leert nadenken over wie we zijn, goed en kwaad en de zin van het leven vanuit contexten en voorbeelden uit de samenleving en gezondheid en welzijn.
• Je communicatieve en sociale vaardigheden krijgen een extra boost en de actualiteit wordt binnengebracht via opdrachten, sprekers, excursies, workshops...
• In socio-lab onderzoek je in uitdagende projecten de samenleving, de mens en zijn gedrag.

   Instap en lessentabel

VISO - campus Polenplein

Om in deze doorstroomgerichte tso-richting te starten, volgde je in de eerste graad bij voorkeur 2 A Accent of Extra (met alle basis en (een aantal) verdiepingsdoelen). Een overstap uit 2 A Algemeen kan enkel als je daar goede resultaten haalde voor de algemene vakken en je je wil inzetten om veel theorie te verwerken. De basisoptie maatschappij en welzijn in 2 A is een ideale voorbereiding, maar ook uit andere basisopties kun je zeker de overstap maken als je interesse en talent hebt voor deze richting.

   Naar de derde graad

Na de tweede graad Maatschappij- en welzijnswetenschappen is de logische vervolgopleiding de derde graad Welzijnswetenschappen. Een overstap naar een andere richting (zoals bijv. Gezondheidzorg of Opvoeding en begeleiding) is zeker ook mogelijk, afhankelijk van waar je talenten en interesses dan liggen.

   Wat na de derde graad?

Na de derde graad Welzijnswetenschappen heb je een uitstekende voorbereiding op hoger onderwijs. De meest logische vervolgstudies zijn:

- specifieke academische bachelors zoals Sociale gezondheidswetenschappen, Psychologie en Pedagogische wetenschappen;
- professionele bachelors zoals Pedagogie van het jonge kind, sociaal-agogisch werk (Toegepaste psychologie, Sociaal werk, Orthopedagogie, Maatschappelijke veiligheid), Gezondheidszorg (Verpleegkunde, Vroedkunde, Voedings- en dieetkunde, Ergotherapie, Logopedie en audiologie, Laboratoriumtechnologie, Medische beeldvorming... ), het onderwijs (kleuter, lager en secundair), Sport en bewegen.

Ook andere richtingen (bijv. Agro- en biotechnologie, management, logistiek ... ) zijn hiernaast zeker nog mogelijk.