ZORG EN WELZIJN

2de graad - arbeidsmarktgericht - bso (download hier de folder)

   Iets voor jou?

Zorg je graag voor anderen en ga je graag om met kinderen, volwassen en ouderen? Ben je bekommerd om het welzijn en de gezondheid van jezelf en van anderen? Heb je interesse in koken, de zorg voor het interieur en andere huishoudelijke en creatieve taken? Droom je van werken in de zorgsector, bv. in de kinderopvang, de bejaardenzorg of de thuiszorg? Dan is de tweede graad Zorg en welzijn de studierichting die je zoekt!

Zorg en welzijn is een praktische studierichting in de arbeidsfinaliteit. Centraal staat de zorg voor de gezonde mens in een diverse samenleving, het werken rond basis-principes in zorg en welzijn en het toepassen van concrete vaardigheden, o.a. via projecten.

Uitgaande van je eigen leefwereld en de thuiscontext leer je stap voor stap:

• zelfstandig een gezonde maaltijd bereiden, zorg dragen voor linnen en interieur;
• sociale, communicatieve en (ped)agogische vaardigheden inoefenen;
• gezond leven en welzijn stimuleren bij jezelf en anderen;
• eenvoudige zorghandelingen en begeleidingsactiviteiten uitvoeren bij kinderen, volwassen en ouderen.

   Instap en lessentabel

In VISO - campus Delbekestraat

De meeste leerlingen stappen in na 2 B. Ook na 2 A kan je voor deze richting kiezen als je een arbeidsmarktgerichte opleiding wenst. De basisoptie maatschappij en welzijn in 2 A of 2 B is een mooie voorbereiding, maar ook vanuit andere basisopties ben je zeker welkom als je interesse en talent hebt voor deze richting.

   Naar de derde graad

Na de tweede graad Zorg en welzijn zijn de logische vervolgopleidingen de derde graad Basiszorg en ondersteuning of Assistentie in wonen, zorg en welzijn. Je kiest dan één van beiden.

   Wat na de derde graad?

Na 6 Assistentie in wonen, zorg en welzijn heb je de beroepskwalificaties huishoudhulp zorg en logistiek assistent in de zorg.

Na 6 Basiszorg en ondersteuning heb je de beroepskwalificaties huishoudhulp zorg en woonassistent. Hiermee kan je starten in het werkveld.

Je behaalt na het 6de jaar ook het diploma secundair onderwijs.

Je kan nadien kiezen voor een beroepsgerichte specialisatie en een bijkomende beroepskwalificatie door het volgen van een 7de jaar Secundair na Secundair (Se-n-Se), zoals:
• Kinderbegeleider (beroepskwalificaties kinderbegeleider baby's, peuters en schoolgaande kinderen),
• Zorgkundige (beroepskwalificaties verzorgende en zorgkundige),
• andere mogelijkheden: Persoonsbegeleider, Maatschappelijke veiligheid, Tandartsassistent...

Naast een Se-n-Se, kan je na het 6de jaar ook een HBO5 Verpleegkunde, een graduaatsopleiding (bv. educatieve graduaatsopleiding leraar kleuter of lager onderwijs, de sociale of gezondheidssector) of een 7de jaar algemen vorming volgen (naamloos jaar, waarna je een bachelor kan starten, o.a. in het onderwijs, de gezondheidszorg, sociaal-agogisch werk).